Spaanse belastingadviseurs protesteren tegen geheime bonus belastinginspecteurs

In Spanje krijgen belastinginspecteurs een bonus uitbetaald wanneer zij fiscale fraude opsporen en melden. Onlangs heeft de Spaanse Vereniging van Belastingadviseurs een zaak bij een administratieve rechtbank gewonnen om dit geheime beloningsstelsel openbaar te maken. Ze vinden de geheimhouding een slechte zaak voor de transparantie van de overheid.

Dat meldt de website InSpanje op basis van berichtgeving in de Spaanse zakenkrant Merca2. Een belastinginspecteur kan naast zijn loon een bonus verdienen bij de opsporing van een fraudeur maar als achteraf blijkt dat de beschuldiging onterecht is, hoeft de belastinginspecteur zijn premie niet in te leveren en volgt ook geen sanctie.

Voor fiscale advocaten en belastingadviseurs is deze praktijk een doorn in het oog en beschouwen ze dit beloningssysteem als een perverse financiële prikkel om burgers en ondernemers (ten onrechte) te beschuldigen van belastingontduiking en andere fiscale misdrijven. Het komt vaak voor dat er uiteindelijk niets aan de hand blijkt te zijn en het definitieve eindvonnis vrijspraak is. Een bekend voorbeeld is de Spaanse voormalig profvoetballer Xabi Alonso. Hij werd uiteindelijk vijf keer vrijgesproken.

Jaime Campaner, een prestigieuze advocaat en belastingdeskundige in Spanje, laat in een verklaring aan Merca2 weten dat er in zijn land een willekeur van de administratie heerst die wordt beloond. “Er is de paradox dat er geen sanctie voor belastinginspecteurs is en dat ze hun premie of beloning blijkbaar gewoon kunnen houden”, zegt hij.

De belastinginspecteurs kunnen in hoger beroep gaan tegen de rechtbankuitspraak, zo meldt InSpanje.